Pitch en Putt

Pitch en putt is een variatie op de golfsport

Pitch en putt is een variatie op golf die in 1929 ontstond in Ierland en na de jaren 50 internationaal is ontwikkeld.

Zoals bij golf gaat het er om de golfbal met een golfclub in een hole uit te spelen, maar de holes zijn korter en er worden maar 2 clubs gebruikt, 1 om te pitchen en 1 om te putten. Een pitch en putt baan bestaat meestal uit 18 holes.

Pitch & Putt is voor iedereen

Pitch en putt is golf dat door iedereen gespeeld kan worden die geen golfvaardigheidsbewijs (GVB) heeft. Pitch en Putt is een perfect golfspel om beter kennis te maken met het “echte” golf. Voor de beginnende golfer zijn dit ideale afstanden om te oefenen.

Ook de gevorderde golfer heeft baat bij Pitch en Putt vanwege het korte spel en het is een leuk spel om te spelen en het kan ook nog een behoorlijke uitdaging zijn. Meer dan 60 procent van het golfspel gebeurt op en rondom de green. Met Pitch en Putt kun je dit dus perfect oefenen op het korte spel met Golf.

Een goede golfer zal het nog vrij lastig vinden om een PAR te lopen op een Pitch & Putt baan. Er zijn veel Pitch en Putt banen in Nederland en Belgie.

De bedoeling van Pitch en Putt is dat je de golfbal vanaf de afslagplaats op de green slaat, het liefst in een keer. Pitchen doe je op de golfbaan vaak op afstanden in een straal van 100 meter rond de vlag. Na de pitch ligt de bal op de green en hoef je alleen nog te uit te putten. Daarom word dit korte golfspel Pitch en Putt genoemd. Pitch and putt is vooral erg populair als uitje voor familie of bedrijven, je hebt geen tas vol met golfclubs nodig en de 2 stokken die je gebruikt zijn voor een paar euro te huur, naar gelang de drukte op de baan ben je meestal in een uurtje klaar wat voor kinderen perfect is. Pitch en put is tevens een laagdrempelige manier om kennis te maken met de golfsport, er is meestal een golfinstructeur aanwezig die je snel een paar golflessen en golftips geeft en je kan de baan in, je hebt geen golfschoenen nodig en er is geen kledingetiquette.

Pitch en Putt is een toegankelijke publieksport

Pitch en Putt is sterk vergelijkbaar met Golf, echter met geheel eigen regels, voorschriften, technieken en manier van spelen. Pitch en Putt vind zijn oorsprong in Ierland maar wordt echter anno 2000 nu, overal ter wereld gespeeld en niet meer weg te denken in de wereld van Golf, familie of bedrijfsuitje en sportieve ontspanning met de kinderen. Pitch en Putt is een leuke spannende uitdaging en voor iedereen toegankelijk. In tegenstelling tot Golf is Pitch en Putt opgezet als een zeer toegankelijke en betaalbare sport voor het publiek. Alles wat je nodig heb is inbegrepen bij de prijs zoals, scorekaarten, golfclubs en ballen en een korte istructie van een echte pro. Het is volstrekt niet noodzaklijk om dure golfuitrusting aan te schaffen of speciale golfschoenen te dragen.

Pitch & Putt absoluut niet eenvoudig

Desalniettemin doen de Pitch en Putt banen in Nederland niks onder in vergelijking met gewone Golfbanen in Nederland, prachtig ontworpen fairways en uitdagende greens zijn geen uitzondering. Ondanks dat Pitch & Putt banen stukken kleiner zijn, zijn ze vaak zeer uitdagend. Als je op de afslag van een relatief korte hole staat is het vaak erg lastig om toch in een keer op de green te komen door net die ene boom met laag hangende takken of die veradelijke struikpartij in de bocht. Net zoals op de gewone golfaaan hebben Pitch en Putt banen ook op de meest lastige plekken bunkers langs de fairways en rond de greens. De greens zijn tevens aangelegd om het je moeilijk te maken met flinke niveau's in hoogte. Sommige Pitch en Putt banen hebben zelfs schitterende waterhindernissen, je bevind je tijdens een kort rondje Pitch en Put vaak in een prachtig stukje natuur.