Wat is Minigolf

Midgetgolf competitieverband

Midgetgolf ook wel minigolf genoemd is een leuke recreatieve sport waarbij een parcours van achttien holes met zo weinig mogelijk slagen afgelegd moet worden.

Het is een golf variant, waarbij het verschil is dat bij golf zeer grote afstanden worden overbrugd en met midgetgolf een paar meter. Midgetgolf is ook in competitie verband te spelen. In de USA zelfs professioneel.

De Midgetgolf banen

De meeste midgetgolf banen zijn gemaakt van een sterk kunstof materiaal of beton, zodat deze “golfbanen” weinig onderhoud behoeven en niet snel kunnen beschadigen. Er zijn ook gravel minigolf banen, of met kunstgras deze banen mogen dan niet gebruikt worden tijdens wedstrijden.

Hindernissen bij Midgetgolf

Een minigolf heeft als een echte golfbaan vaak 18 holes. Alle Holes hebben een hindernis in de vorm van een bocht, heuvel, of looping. Deze hindernissen zijn tijdens een wedstrijd standaard op de migdetgolfbaan. De minigolfbanen die officieel bekend staan als wedstrijd midgetgolfbaan zijn aangesloten bij de Nederlandse Minigolf Bond (NMB).

De regels bij Midgetgolf

Minigolf heeft niet zoveel regels als Golf, hier volgen enkele regels bij minigolf:
  • Een midgetgolfer speelt maar met 1 golfclub, een putter. De golfballen zijn verschillend in eigenschappen zoals spronghoogte, hardheid en gewicht.
  • De keuze voor een midgetgolfbal is vrij, echter de doorsnede dient tussen de 370 en 430 mm zijn. De golfbal, die bij een buiten temperatuur van25 graden Celsius op beton stuitert vanaf 1 meter hoogte, dient niet hoger te stuiteren dan 85 cm.
  • Bij minigolf wordt de golfbal in de hole gespeeld met een putter, deze putter mag een rubberen laag op het slagvak hebben zodat het balcontact op een zachte manier verloopt zodat de bal een betere controle richting het doel heeft.